Localitatea Eforie Nord

Situata intre mare si lacul Techirghiol, la o altitudine de 20 metri, localitatea are un climat intre stepa si climatul marin. Temperaturile zonei sunt moderate de mare, determinand o temperatura medie anuala de 11,3°C. Precipitatiile sunt sub 398 litri/m2 de apa pe an, fiind zona cea mai putin ploioasa a tarii, cu media de 300 de ore de soare lunar vara si 2189 ore de soare anual.

Apa Marii Negre are o concentratie de 15,5 g de saruri la litru si o temperatura medie de +20°C vara si de –0,9°C iarna. Marea este completata de o plaja lipsita de maree, ceea ce mentine in bune conditii nisipul fin de pe plaja si de pe fundul marii. Plaja are o faleza inalta de 15-20 m. Lipsa stancilor si a unei faune marine primejdioase fac din litoralul Eforiei un loc ideal pentru tratamentul si turismul balnear.

Apa sarata a lacului Techirghiol, puternic hipertona, are o concentratie de aproximativ 80g saruri minerale la litru si reprezinta o veritabila apa terapeutica. Namolul sapropelic provenit din lacul Techirghiol este bogat in coloizi minerali si organici, componenti humici si enzime, calitati ce il situeaza pe primele locuri din Europa din punct de vedere al eficacitatii terapeutice.

Istoric

Primul sanatoriu infiintat pe litoralul romanesc a fost la Eforie in 1900 sub numele de „Sanatoriul Eforiei Spitalelor Civile”. Tot dupa 1900, fostul senator Sever Bocu cumpara teren si construieste o vila cu doua etaje, chiar pe locul unde se gaseste azi clinica Grand si care a fost folosita ca hotel de lux. In 1930  are loc reconstructia acestui hotel de catre banca Marmoroch, care mai adauga un etaj devenind astfel Hotelul Grand. Banca Nationala Romana construieste intre anii 1936 – 1937 Baile Grand, pe care in 1937 le vinde Eforiei Spitalelor Civile.

Dupa perioada de stagnare din timpul razboiului si postbelica, ia nastere in anul 1960, „Serviciul Medical Balnear”, devenit in 1974 „Sanatoriul Balnear Eforie Nord”, cunoscut apoi ca „Sanatoriul Balnear „EFOSAN”, ce cuprindea in structura sa atat baza de tratament „Steaua de mare” cat si clinica „Grand” ca  sectie exterioara a Institutului de Medicina Fizica, Balneologie si Recuperare Medicala din Bucuresti, avand activitate medicala de cercetare si invatamant.

In anul 2002 Sanatoriul Balnear „EFOSAN” devine „Spitalul Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Eforie Nord” fiind declarat de interes national si trecand in subordinea directa a Ministerului Sanatatii.
Cu o traditie de peste 60 ani în domeniu, ne-am castigat o binemeritata faima atat in tara, cat si in strainatate, prin:

  • folosirea factorilor naturali de cura din statiune (apa sarata si namolul sapropelic din lacul Techirghiol, apa de mare);
  • baza materiala cu echipamente medicale moderne;
  • încadrarea cu personal de specialitate, foarte bine pregatit profesional, cu inalta tinuta etica si profesionalism

Misiune

Misiunea SCRMFB Eforie Nord este aceea de a face parte integranta din sistemul unitatilor medicale cu profil de recuperare din reteaua Ministerului Sanatatii care utilizeaza si factorii naturali de cura specifici litoralului Marii Negre si Lacului Techirghiol. In mod concret misiunea este de a asigura servicii medicale de inalta calitate pentru pacientii cu dizabilitati, de a continua activitatea traditionala de invatamant postuniversitar a UMF Carol Davila pentru rezidentii si specialistii de RMFB, precum si de a continua activitatile de cercetare medicala clinica.

Viziune

Dorim ca SCRMFB Eforie Nord sa continue sa fie  una din cele mai apreciate unitati de recuperare medicala din regiune si la nivel national prin asigurarea unor servicii medicale de cea mai buna calitate, oferite de un colectiv performant, bine pregatit profesional, precum si asigurarea unui confort optim pentru pacienti pe durata tratamentului in regim ambulatoriu si/sau de spitalizare.